Бог Рам никогаш не се сомневал во божицата Сита – Рамајана Митот за прогонството на Сита

1650231654 319 Lord Ram efadist aldrei um Sita Ramayana godsogn um ABC Nakshatra Astrology

Вистинската приказна за егзилот на мајка Сита според Рамајана и античките индиски историчари

Рамајана е еден од најстарите и најпопуларни антички историски текстови во светот, кој ја раскажува приказната за Бог Рама, аватар на Севишниот Бог Вишну. Приказната кулминира со битката помеѓу Бог Рама и Равана, кралот на Ланка. Според Рамчаритманите, верзијата на Рамајана напишана од поетот Тулсидас, божицата Сита, сопругата на Рама, всушност никогаш не била однесена во Ланка.

1650231653 856 Lord Ram efadist aldrei um Sita Ramayana godsogn um ABC Nakshatra Astrology

Сита никогаш не отиде во Ланка, таму беше само нејзината сенка

Наместо тоа, нејзината сенка била заробена од Равана и одведена во неговото кралство. Божицата Сита остана во Индија, живеејќи во егзил со Бог Рама. На крајот, Агни Парикша (Света Огнена Тантра) беше изведена за да се врати оригиналната Сита не затоа што Бог Рама се сомневаше во неа.

Рамчаритманите е епска поема која ја раскажува приказната за Севишниот Бог Рама. Според песната, сенката на божицата Сита била киднапирана од демонскиот крал Равана и одведена на островот Ланка. Рама и неговиот брат Лакшмана на крајот ја спасуваат, но пред да се вратат дома, Сита е подложен на тест на оган за да ја докаже својата невиност. Рамчаритманите наведува дека Сита всушност никогаш не отишла во Ланка; наместо тоа, нејзината сенка беше фрлена таму додека таа остана во огнот. Затоа беше неопходен последниот тест; Рама требаше да се погрижи да ја врати оригиналната Сита, а не само сенката.

1650231654 342 Lord Ram efadist aldrei um Sita Ramayana godsogn um ABC Nakshatra Astrology

Само плашливите и слабите ги оставаат работите на судбината, но силните и самоуверените никогаш не се залагаат за судбина или среќа – божицата Сита

Сенката е нераскинлив дел од човечкото суштество. Тоа е нешто што сите го имаме и не следи каде и да одиме. За многумина од нас, нашата сенка е нешто што го земаме здраво за готово и не размислуваме многу за тоа. Сепак, нашите сенки всушност можат да ни кажат многу за нас самите. тие можат да бидат извор на утеха или несигурност, во зависност од тоа како се чувствуваме за нив. Во некои култури, сенките се гледаат како духовни суштества кои се поврзани со нашите души. Во други, тие се гледаат како претстава на нашето потемно јас. Без разлика на тоа како гледате на вашата сенка, не може да се негира дека таа е дел од вас. Како што вие сте нецелосни без вашата сенка, така и светот е нецелосен без светлина и темнина.

Сенката е поврзана со одразот на душа. Сенката ги содржи сите квалитети што ги потиснуваме или негираме. Поради оваа причина, сенката често се гледа како извор на мудрост и моќ. Во приказната за Рамајана, Бог Рама кој се родил како човечко суштество и се соочува со задача да ја спаси својата сопруга Сита од кралот на демонот Равана.

Сенката е повеќе од само одраз на нас самите. Тоа е дел од нас, продолжување на нашето сопствено битие. И како што сме нецелосни без нашата сенка, така и нашите животи би биле нецелосни без сенките на нашите најблиски. Ако демонот ја фати сенката на нашата мајка или татко, ќе се бориме со нокти и заби да ја вратиме. Затоа што без нивната сенка, тие повеќе не би биле тоа што се.

Lord Ram efadist aldrei um Sita Ramayana godsogn um ABC Nakshatra Astrology

Приказната за човечката еволуција. Отклучете го вашиот потенцијал со антички историски класици.

Рамајана е древен санскрит еп кој ја раскажува приказната за Рама, праведен принц кој е протеран од неговото кралство и принуден да живее во шума четиринаесет години. Рамајана не е само приказна; тоа е и прирачник за добар живот. На 24.000 стихови од Рамајана може да им требаат месеци, па дури и години за целосно разбирање и ценење. Меѓутоа, оние кои практикуваат духовност знаат дека ако побараме помош од мајката природа, таа ќе ни помогне да ги разбереме концептите на историјата и човечкото потекло. Природата има одговорност да им помогне на луѓето да го достигнат својот најголем потенцијал. Со проучување на Рамајана, можеме да научиме како да ги живееме нашите животи во согласност со дарма, или праведност.

Lord Ram efadist aldrei um Sita Ramayana godsogn um ABC Nakshatra Astrology

Рамајана има бесконечни тајни пораки преку кои може да се истражат тајните на универзумот. Имаше милиони човечки суштества кои беа во можност да го отклучат својот вистински потенцијал со античките историски класици. Тие исто така беа љубопитни како и ние за разбирање на вистината за човечката еволуција.

Еп Рамајана е древен историски текст што ги заинтригира луѓето со векови. Многумина веруваат дека овој текст содржи тајни пораки за универзумот и нашето место во него. Бидејќи многу малку луѓе всушност го разбираат санскритскиот јазик, ова води до толкување на Рамајана на многу начини од различни истражувачи како тебе и јас.

Над 15% од светската популација верува дека читањето и разбирањето на античките историски класици како Рамајана и Махабхарата помагаат да се отклучи нашиот вистински потенцијал, додека други го гледаат како приказна за триумфот на доброто над злото. Без оглед на тоа како ги толкувате или разбирате 24.000 стихови на санскрит, нема сомнеж дека има бесконечна моќ да ги едуцира и просветли своите посветени читатели. Со толку многу мудрост што може да се понуди, не е ни чудо што Рамајана останува една од најпопуларните, но сепак најстари класици во светот денес.