Што е Нади астрологија? | АБЦ Накшатра

Стара над 2.000 години, Нади Астрологијата е една од најпопуларните форми на астрологија во индиската култура. Наиде на голема популарност кај сите возрасти и полови во Индија. Нади Астрологијата верува дека судбината на поединецот се создава при неговото раѓање. Веднаш штом ќе се родите, вашата карма го држи клучот за отклучување на она што ви претстои во иднината. Вашите ѕвезди влијаат на тоа кој начин на живот ќе ви донесе просперитет… или конфликт?

Во Индија, постојат ракописи од палмини листови кои содржат Махабхарата и Рамајана Махапурани. Овие листови од палма, првично напишани со писмо наречено санскрит Сидам е многу слично на Деванагари што се користи денес.

Се верува дека научните принципи, на кои се заснова Нади Астрологијата, може да се проследат дури до 3000 п.н.е.

Овие лисја од палма понекогаш содржат и огромно знаење за астрологијата и древната индиска наука, дури и од областа на Васту Шаштра или Васту Видија.

Нади Астрологијата е форма на Јјотиша, односно ведска астрологија која ги користи овие древни текстови за раскажување на среќата. Во оваа форма на астролошки читања, може да се види точно детално предвидување за нивните животи од минатото, сегашноста и иднината. Следбениците на Нади астрологијата веруваат дека овие древни текстови напишани на листовите од палма се рачно напишани од големи мудреци од минатото. Неколку текстови од овие Нади текстови се изгубени во природни катастрофи, но повеќе од 600 од нив се сè уште достапни и што е најважно тие се читливи и денес.

Нади Астрологијата верува дека судбината на поединецот се создава при неговото раѓање. Веднаш штом ќе се родите, вашата карма го држи клучот за отклучување на она што ве чека во иднината. Вашите ѕвезди влијаат на тоа кој начин на живот ќе ви донесе просперитет… или конфликт?

Листовите доаѓаат со интересни цртежи исто така; некои од нив покажуваат и прикази на планетарни божества како Сонцето, Месечината, Марс итн. Исто така, постои легенда зад оваа форма на астрологија која вели дека секоја душа веќе ја има добиено својата судбина на глава при самото раѓање. Овие ракописи од палмов лист играат како индикатор за потрага по сопствената лична судбина која е скриена во неа. Единственото нешто што функционира како пречка или бариера меѓу себе и нечиј животен пат е само недостатокот на свесност за сопствените, но штом ќе ја отстраниме таа пречка со спознанието на сопственото јас, тогаш нашиот живот станува кревет од рози.

Во Нади Астрологијата има седум палмини листови за секој човек и овие седум палмини листови ги содржат сите информации што некој бара да ги знае за себе или за другите. Се вели дека денес постојат вкупно дваесет и четири вакви ракописи од палми од времето на четиринаесет мудреци кои ги напишале пред илјадници години. Овие мудреци биле именувани како Атри, Бхарадваја, Васишта, Вишвамитра, Гаутама, Џамадањи, меѓу другите, се наведени како четиринаесет големи риши кои ги напишале овие текстови на лисјата од палма. Мора да се забележи дека само некои делови од овие текстови се читливи денес, а останатиот дел е со скршени зборови без понатамошно значење за нив.

Каков тип на предвидување може да се направи користејќи ја астрологијата Нади?

Најдобриот дел од астрологијата на Нади е тоа што штом ги имате овие текстови во ваша сопственост, можете да направите гатање и за себе или за другите. Користејќи ја древната наука за дланка и декодирање на линиите напишани над нив, може да се кажат точни детали за минати, сегашни и идни животи. Времето потребно за овој процес зависи од нечиј хороскоп бидејќи картата на секоја личност се разликува од друга, бидејќи секој има различна планетарна поставеност при раѓањето.

Откако ќе ги фатите овие лисја, само ставете ги под сончевата светлина и потоа почекајте додека не се исушат целосно за да ги дешифрирате нивните значења и да им дадете лични астролошки читања на себе или на другите. Обично има седум слоеви текстови што секој човек ги има на листовите, така што ќе мора да помине извесно време пред целосно да ги дешифрира. Според сегашните сознанија, не се знае многу за овие листови од палми и начинот на кој тие функционираат, но гледајќи ја нивната популарност низ вековите, поединци никогаш не се обиделе да дознаат повеќе за оваа форма на астрологија.

Ачарја Абхаја Ананд, астролог од Нади, вели дека никогаш не видел некој да не успее во декодирањето на овие текстови откако ќе положи рака врз нив; иако изгледа како лесен процес, потребната концентрација за истиот е многу висока. Овие листови секогаш доаѓаат и со цртежи; некои луѓе веруваат дека овие цртежи ја прикажуваат планетарната позиција во времето на пишувањето на овие текстови. Се верува дека првиот ред од текстот содржи информации за минатиот живот, вториот содржи факти кои постојат во сегашното раѓање и третиот означува што ќе се случи во иднината.

Нади Астрологијата е снимена мудрост на хинду мудреците што се пренесува низ генерации. Опфаќа теми кои се движат од политика до војна, бизнис, здравје и односи.

Се верува дека првиот слој содржи информации за минатиот живот, но останува мистерија дали овој слој содржи информации за историјата на предците, семејното потекло итн. Вториот ред е наменет за личноста која ги донела овие лисја; преку нивните редови ќе дознаат повеќе за себе. Јасно кажува како некој ќе заврши со воспоставување односи со другите; низ која фаза од животот поминува некој во моментов ако има некакви здравствени проблеми што може да ве мачат вас или некој близок итн.

Нади Астрологијата исто така објавува дека може да даде информации и за минатиот живот. Третата линија означува детали за нечии деца, нивната благосостојба и други членови на семејството блиски до личноста. Четвртата линија кажува нешто за вашата професија, додека петтата наведува информации или предвидувања поврзани со финансиите. Исто така, кажува дали некој ќе постигне успех во професионалната кариера или не.

Текстовите напишани на листовите понатаму се поделени на два дела; првиот дел се занимава со материјалистички придобивки додека вториот се занимава со духовните аспекти на нечиј живот. Додека разговараат за финансиските аспекти, астрологијата вели дека ќе содржи информации за богатство, имот итн., тие исто така наведуваат дека постои можност за зголемување на богатството во одредени периоди, но поради планетарните позиции овие придобивки ќе останат ограничени уште некое време . Овие текстови, исто така, кажуваат колку долго некој може да ги одржи овие финансиски придобивки во својот живот.

Духовните аспекти од нечиј живот обично се пишуваат во последните текстови; овде тие се занимаваат со информации кои се однесуваат на различни богови и божици од хинду религијата. Овие лисја, исто така, можат да кажат за било каков вид на божественост или духовност што е распространета, но луѓето имаат многу малку знаење за овој дел. Дури и кажува колку поединецот ќе стане духовно силен во текот на својот живот, дали тој/таа ќе стане духовен гуру или не итн.

Кои биле античките мудреци кои пишувале текстови на Нади?

Нади астрологијата наоѓа спомнување во две различни религиозни книги, имено Бхагавад Гита и Махабхарата, таа вели дека секој човек има можност да посети астролог Нади еднаш во својот живот; тоа е затоа што само таков човек може правилно и без грешка да ги толкува текстовите.

Се верувало дека овие мудреци кои ги напишале овие текстови биле светци или провидувачи кои имале висок степен на знаење за идните случувања и затоа им помагале на луѓето да си го поправат животот. Тие, исто така, им кажуваа на луѓето како можат да ги надминат лошите ефекти на планетите во нивниот живот преку медитација итн.

Дури и денес има илјадници нади астролози достапни низ цела Индија, но не може да се тврди дека она што работи за некого ќе работи за сите. Човек треба да ја открие најдобрата погодна опција од нив, па затоа треба да избере искусен и добро познат астролог Нади пред да започнете.

Откако ќе изберете соодветен астролог Нади, многу е важно сериозно да ги сфатите сите негови/нејзини совети. Дури и ако не разбирате што ви е кажано, само следете ги упатствата бидејќи кога тие се напишани на листовите од палма од големи светци, тогаш големи се шансите и тоа да е точно.

Вашиот личен извештај за раѓање, хороскоп и неверојатни услуги кои ќе ви го променат животот!

Добијте пристап до вашите 300+ страници Персонализиран животен извештај за ведска астрологија, кој е подготвен со 75000+ часа истражување на Ведите пурани и упанишади – Во претходните времиња само хороскопот на кралот се проверуваше за да се одреди иднината на кралството. Но, во модерната ера од 2021 година, секој човек може да го добие секој детал од неговиот/нејзиниот живот.